In de winter doorrijden op de motor?
Met de zachte winters van de afgelopen jaren in gedachten, overwegen steeds meer motorrijders ook in de winter de weg op te gaan. Als u ook de motor liever blijft gebruiken, neem dan wat maatregelen in acht.

In de winter doorrijden op de motor?Bescherming tegen de kou
Op de motor kunt u het in de winter behoorlijk koud krijgen. Gelukkig kunt u tegenwoordig met goede kleding de kou prima trotseren. Thermo-onderkleding en een helmmuts houden u warm en verwarmde handvatten en winterhandschoenen zijn geen overbodige luxe. Als u het koud heeft, vermindert uw concentratie. Kies daarom liever voor korte ritten, of stop wat vaker tussendoor om ergens binnen even bij te komen.

Ook voor uw motor
Bescherm ook uw motor tegen de kou. Ververs om te beginnen de olie en vervang het filter. Een ijskoud motorblok heeft het in de eerste minuten na de start erg zwaar. Wintervaste olie kan dan uitkomst bieden. Check ook het niveau van de koelvloeistof. En bevat het systeem voldoende antivries?

Natte wegen
Zolang het wegdek droog blijft, is motorrijden in de winter goed te doen. Maar de herfst- en wintermaanden kunnen erg nat zijn. Goede banden zijn dan uiterst belangrijk. Ga na of het bandenprofiel voldoende (minimaal 1,5 mm) en de bandenspanning juist is. Pas ook uw rijstijl aan, want de remweg is op een natte weg een stuk langer.

Sneeuw en ijs
Met sneeuw en ijzel de weg op gaan, is een absolute afrader. Zelfs zeer ervaren rijders zoals motoragenten doen dat niet. Als er gestrooid is, is de weg beter begaanbaar, maar pekel is slecht voor uw motor. Er zijn apps die melden waar de afgelopen zes uur gestrooid is. U kunt dan een omweg kiezen of voor ander vervoer kiezen. Rijdt u toch door de pekel? Spuit dan uw motor na afloop schoon. Of voorkom ellende door uw motor goed in het vet te zetten.

Donkere dagen
Uw verlichting moet in de donkere periode goed zijn, dus controleer voor vertrek of alles werkt en neem voor de zekerheid reservelampjes mee. Zorg er ook voor dat u zelf goed zichtbaar bent en draag een oranje veiligheidshesje. Een bril met gele glazen geeft een beter contrast, waardoor u bij slecht weer en in het donker beter kunt zien.

Goed verzekerd op weg
Is in uw motorverzekering een winterstopclausule opgenomen? Dan kunt u de motor in de wintermaanden niet gebruiken. Wij adviseren u graag over een motorverzekering die bij u en bij uw motorgebruik past. Motorrijders maken 20 keer zoveel kans om te overlijden bij een verkeersongeluk als inzittenden van een auto. Daarom bespreken we ook met u of een ongevallenverzekering iets voor u is. Neem contact op met ons kantoor.(07-11-2017)