Pelletkachel aanschaffen? Zet veiligheid op een
De zomer is bijna voorbij en we gaan binnenkort onze huizen weer verwarmen. Misschien zoekt u naar manieren om energie op te wekken zonder een gasgestookte installatie. Met een pelletkachel bijvoorbeeld. Sta dan wel even stil bij de risico’s.

Pelletkachel aanschaffen? Zet veiligheid op éénEen pelletkachel lijkt op een houtkachel en is net zo sfeervol en gezellig. Een verschil is dat er voor de verbranding geen hout maar pellets worden gebruikt: geperste staafjes restafval uit de houtindustrie, zoals zaagsel en snippers. Het rendement van pellets is hoog en de prijs relatief laag. Dat maakt pelletkachels heel zuinig in gebruik. Ook stoten ze minder fijnstof uit dan houtkachels (maar wel meer fijnstof dan bij verwarming op gas of stroom). Een ander voordeel is dat u tot 2021 subsidie kunt krijgen wanneer u een pelletkachel koopt.

Een pelletkachel biedt dus veel voordelen. Maar uit onderzoek van het Team Brandonderzoek Noord-Nederland bleek onlangs dat ze ook brand en andere ellende veroorzaken. Waar moet u op letten om te zorgen voor optimale veiligheid?

Installatie. Pelletkachels vervangen nog al eens oude gaskachels. Maar de bestaande gasafvoer voor gaskachels is vaak ongeschikt voor pelletkachels. Soms worden pelletkachels ook aangesloten aan een geveluitgang, terwijl er een verticale pijp door het dak nodig is. Bij een ondeugdelijke installatie bestaat het risico dat de ventilatie niet sterk genoeg is om verbrandingsgassen naar buiten te stuwen. De gassen kunnen dan het huis binnenkomen met alle gevaren van dien. Zet veiligheid voorop en sluit de pelletkachel niet zelf aan, maar schakel altijd een erkende installateur in.

Onderhoud en preventie. Laat uw pelletkachel jaarlijks controleren door een erkende installateur. En bedenk dat ook een pelletkachel niet volledig schoon verbrandt. De schoorsteen kan vuil worden en het risico van een schoorsteenbrand neemt dan toe. Laat daarom de schoorsteen een maal per jaar reinigen door een erkende schoorsteenveger. En zorg voor een blusvoorziening op de aanvoerleiding van de pelletkachel.

Onzorgvuldigheid
Verzekeraars gaan ervan uit dat u zorgvuldig handelt wanneer u een pelletkachel gebruikt. Als u dat niet gedaan heeft, kan dat problemen veroorzaken bij een eventuele schadeafhandeling. Bewaar daarom altijd een bewijs van de schoorsteenveger en het onderhoudscontract met de installateur. In individuele gevallen kan een verzekering specifieke eisen stellen. Dat kunt u nalezen in de polisvoorwaarden. Wilt u een betere brandverzekering? Neem dan contact op met ons kantoor.(11-09-2018)