Rieten dak goed te verzekeren met de juiste keuzes
Een huis met een rieten dak is mooi en heeft een stijlvolle uitstraling. Maar een rieten dak betekent ook een hoger brandrisico. U betaalt daarom een hogere premie voor de woonhuisverzekering. En een verzekeraar kan voorwaarden stellen.

Rieten dak goed te verzekeren met de juiste keuzesDe constructie van uw rieten dak, bepaalt voor een groot deel of u zich kunt verzekeren en welke premie u betaalt. Er zijn grofweg twee mogelijkheden:

  1. Een open constructie. Deze bestaat uit een raamwerk van latten en balken waar het riet op wordt bevestigd. Door de open constructie is het riet van binnenuit zichtbaar. Het riet kan bovendien goed ‘ademen’ en vocht kan snel wegtrekken. Maar nadelen zijn er ook. Zo is er sneller sprake van tocht en stof. Ook is het energie- en warmteverlies vrij groot en de constructie voldoet niet aan de huidige bouweisen. Erger is dat het brandrisico nogal groot is.
  2. Een gesloten constructie. De balken van het dak worden met houten platen bedekt en daarop wordt het riet vastgezet met een schroef. De isolatiewaarde van zo´n dak is prima en de constructie voldoet aan de bouwregelgeving. De brandveiligheid is bovendien een stuk beter en bewoners hebben geen last meer van stof en tocht. De nadelen? Een langere droogtijd waardoor er mos- en algengroei kan optreden. Door te kiezen voor een bevestiging op panlatten, kan de droogduur verkort worden. Verder is de constructie duurder, maar die kosten kunt u terugverdienen doordat de energierekening lager uitvalt.

Maatregelen treffen
Voor uw opstalverzekeraar is de belangrijkste vraag hoe brandgevaarlijk uw dak is. Bij een open constructie is de kans op brand groter dan bij een gesloten constructie. Zo´n dak is dan ook heel moeilijk te verzekeren, met een gesloten constructie is die kans veel groter. Wel kunnen verzekeraars als voorwaarde stellen dat u preventieve maatregelen treft. Of u krijgt een korting op de premie als u dat doet. Om welke maatregelen gaat het?

Storm- en waterschade
Naast brandschade, is er ook het risico van storm- en waterschade waar een rieten dak gevoeliger voor kan zijn. De kans daarop verkleint u door goed onderhoud. Bij een slecht onderhouden dak, kan de schadevergoeding uitblijven of lager uitvallen.

Met welke woonhuisverzekering is uw rieten dak het beste verzekerd? Neem contact op met ons kantoor en wij zoeken het voor u uit.(09-04-2019)