Fraude door phishing neemt toe
U ontvangt een e-mail die afkomstig lijkt van uw bank en waarmee u een nieuwe pas kunt aanvragen. Een bedrijf doet u een fantastisch aanbod of stuurt u zomaar een factuur. De kans is groot dat u een phishingmail heeft gekregen. Hoe wapent u zich daartegen?

Fraude door phishing neemt toeMet een phishingmail hengelen oplichters naar uw persoons- of creditcardgegevens om u zo geld afhandig te maken. Hoewel er regelmatig voor gewaarschuwd wordt, zijn steeds meer mensen de dupe van deze praktijken. De schade door phishing is gestegen van 1,05 miljoen euro in 2017 naar 3,8 miljoen euro vorig jaar.

Professionele e-mails
Oplichters zijn succesvoller omdat zij steeds slimmer te werk gaan. Voorheen waren de e-mails vaak amateuristisch, zaten vol spelfouten en hadden geen persoonlijke aanhef. Daar trapte u natuurlijk niet in. Maar tegenwoordig is de kwaliteit van valse e-mails veel beter. De tekst is goed geschreven, de bedrijfsvormgeving is goed gekopieerd en in de aanhef staat uw naam. Dan is het een stuk lastiger om door te hebben dat u met phishing te maken heeft.

Herken de valse e-mail
Wanneer moet u een e-mail wantrouwen?

WhatsApp en Facebook
Benadert een bekende u via WhatsApp of Facebook met de vraag of u geld naar hem of haar kunt overmaken? Ga daar niet klakkeloos op in, maar bel eerst met de betreffende persoon en check of het verhaal klopt. Twijfelt u of u de juiste persoon aan de lijn heeft? Vraag dan om informatie die alleen hij of zij kan kennen, zoals de voornaam van uw moeder.(14-05-2019)